Ιστορικό Κτιρίου

Ο Ξενώνας ΗΔΥΛΗ είναι ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αι. Κτίστηκε την εποχή που το Πάνορμο γνώρισε ξεχωριστή ανάπτυξη, χάρη στο λιμάνι του. Ήταν το εξαγωγικό κέντρο αγροτικών προϊόντων της περιοχής, σε λιμάνια της Μεσογείου θάλασσας.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ξενώνα, φανερώνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα που είχε στις διάφορες χρονικές περιόδους.

Ειρηνοδικείο, τις πρώτες 10ετίες, που το Πάνορμο αποτέλεσε έδρα του Δήμου.

Πανδοχείο, την περίοδο 1904-1912 την περίοδο μεγάλης ακμής του Πανόρμου, τότε που διατηρούσε ακόμα την ονομασία Καστέλι.

Ξυλουργείο τη μεταπολεμική περίοδο με την συγκέντρωση των πρώτων επαγγελματιών στον οικισμό.

Κατοικία των πιο σύγχρονων, αρκετοί από τους οποίους προτίμησαν τη μετοίκηση από την ενδοχώρα της επαρχίας, στον παράλιο οικισμό που διατηρούσε όμως την αίγλη του παρελθόντος.

Τις τελευταίες 10ετίες του 20ου αι., υπήρξε το πατρικό σπίτι της οικογένειας του σημερινού ιδιοκτήτη.

Κηρύχθηκε Διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 129Δ/10-3-2000) και το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως «τυπικό λαϊκό σπίτι» στον παραδοσιακό πυρήνα του οικισμού Πάνορμο του Δήμου Μυλοποτάμου.

Ανακαινίστηκε το 2004 και άρχισε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2005 με την επωνυμία, παραδοσιακός ξενώνας ΗΔΥΛΗ.

Χωρίστηκε σε τρεις βίλες, κρατώντας αναλλοίωτα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και τις επιδράσεις του από την βενετσιάνικη-κρητική αρχιτεκτονική (καμάρες, οντάδες, ξύλινα ταβάνια, τζάκια, πατητήρι, φουρούσια).